•  Gratis levering > €75,-

  •  Persoonlijk advies

  •  Totaal concept

Homepage Aphidoletes aphidimyza

Aphidoletes aphidimyza

Aphidoletes aphidimyza is een kleine galmug waarvan de larven zich met meer dan 60 soorten luis voeden. Hij wordt vooral ingezet in bladluiskolonies. Volwassen galmuggen zijn klein (2 - 3 mm), teer gebouwd en hebben lange poten en grote voelsprieten. De eieren zijn ovaal (0,1 - 0,3 mm) groot en oranjerood van kleur. De larven zijn (indien het voedsel uit luis bestaat) oranjegekleurd (0,1 - 3 mm groot) en hun lijfjes worden smaller naar de kop. De larven hebben sterke kaken waarmee ze hun prooi vastgrijpen.

Levenscyclus en werkzaamheid 

De adulten zijn 's nacht actief en voeden zich met honingdauw. De eitjes worden in de bladluiskolonies afgezet en komen binnen 2 tot 4 dagen uit. Een volwassen vrouwtje legt per dag ongeveer 15 eitjes en leeft gemiddeld 10 dagen. De larve verlamt de luis en zuigt hem leeg. Hierdoor blijft een dode, verschrompelde, zwart- of bruin gekleurde luis achter die aan zijn snuit aan het blad blijft hangen.

Een larve consumeert tussen de 10 en 100 luizen gedurende de 1 à 2 weken dat het larvestadium duurt. Ongeveer een week nadat de larven uit het ei gekomen zijn, laten zij zich op de grond vallen en verpoppen ze zich daar.

Inzetschema

Aphidoletes aphidimyza is het meest actief bij een temperatuur van 20 tot 26 ˚C en een hoge luchtvochtigheid. Voor de afzet van eieren dient de nachttemperatuur minimaal 16 ˚C te zijn. De galmuggen moeten worden uitgestrooid op de steenwolmat tegenover de druppelaar, op een vochtige, niet te natte plaats. Men dient het materiaal uit te zetten in 5 hoopjes uit 1 fles en het enkele dagen te laten liggen. De uitkomende adulten moeten namelijk eerst paren voordat de afzet van eieren op gang komt. Als de grond bedekt is met plasticfolie, zal het meestal te droog zijn voor de poppen en kunnen de larven zich niet verpoppen. In dat geval moet wekelijks nieuw materiaal worden uitgezet totdat de luizenplaag onder controle is.

Een andere mogelijkheid is een emmer vullen met circa 10 cm grond en deze vochtig maken. In het deksel maakt u een gat van circa 10 cm. De fles leegmaken op de laag grond. Tegen de avonduren af en toe het deksel openen. Plaats de emmer niet in de zon en niet tegen verwarmingsbuizen.

Verpakking:   fles (100 ml)
Inhoud:          2.000 galmuggen

De houdbaarheid is 1 tot 2 dagen, mits de flessen liggend in het donker en bij een temperatuur van 10˚C tot 15˚C worden bewaard. 

© Copyright Biopol B.V. 2019.

Lukt het bestellen niet?

Vul onderstaand formulier in en wij helpen u graag

Help me bij het bestellen