•  Gratis levering > €75,-

  •  Persoonlijk advies

  •  Totaal concept

Homepage Episyrphus balteatus

Episyrphus balteatus

Zweefvliegen zijn middelgrote insecten, met een opvallende geel-zwarte lichaamstekening, lijkend op die van een wesp. Ze zijn van wespen te onderscheiden door het ontbreken van de smalle taille en door hun typische zwevende manier van vliegen. Ze steken niet.

Volwassen zweefvliegen voeden zich met bloemennectar en stuifmeel, larven voeden zich met bladluizen. De larven van de Episyrphus balteatus zijn 10 tot 20 mm lang, hebben een zacht, transparant lichaam en lijken op naaktslakken. De poppen lijken op taps toelopende slakkenhuisjes.

Levenscyclus en werkzaamheid

De larve van de Episyrphus kan tot de verpopping, na één tot twee weken, 400 tot 700 bladluizen verorberen. Tijdens de jacht bewegen de larven zich met een schommelend bovenlichaam voort, zoekend naar hun prooi, die zij vervolgens met speeksel vasthouden en uitzuigen. De larven zijn al vanaf een temperatuur van 8 ºC actief. Een relatieve luchtvochtigheid boven de 60% heeft een positief effect op de werkzaamheid van de Episyrphus-larven. Als aan alle voorwaarden is voldaan komen de geleverde poppen komen binnen circa 5 dagen uit en kunnen na 6 tot 8 dagen de eerste eieren worden verwacht.

De zweefvliegen zijn uiterst gevoelig voor het gebruik van chemische middelen. Daarom mogen gedurende minimaal zes weken vóór het inzetten van zweefvliegen geen chemische middelen meer worden toegepast.

Inzetschema

De Episyrphus balteatus kan ingezet worden tegen alle soorten bladluis op planten met een glad oppervlak. De planten moeten wel nectar en stuifmeel voortbrengen als dagelijks voedsel voor de zweefvliegen.

Na aankomst moeten de Episyrphus-poppen zo snel mogelijk worden uitgezet. Geadviseerd wordt om per hectare 50 zweefvliegen uit te zetten en dit een aantal werken te herhalen tot een goede populatie is opgebouwd. Gezien de grote mobiliteit van de zweefvlieg is het aantal uitzetpunten van ondergeschikt belang.

Verpakking:  fles (100 ml)
Inhoud:         50 poppen

Het product bij voorkeur direct verwerken. Opslag 24 uur in het donker en bij 10 ºC.

© Copyright Biopol B.V. 2019.

Lukt het bestellen niet?

Vul onderstaand formulier in en wij helpen u graag

Help me bij het bestellen