•  Gratis levering > €75,-

  •  Persoonlijk advies

  •  Totaal concept

Homepage Plagen Rupsen, motten & vlinders Rupsen, motten en vlinders

Rupsen, motten en vlinders

De larven van nachtvlinders of motten veroorzaken vraatschade aan vrucht- en sierteeltgewassen. De rupsen zijn in staat om het gehele jaar schade aan te richten, omdat zij maar één ding willen, en dat is eten. Diverse soorten komen voor in de land- en tuinbouw: Turkse mot (Chrysodeixis chalcites), groente-uil (Lacanobia oleracea), kooluil (Mamestra brassicae), duponcheliamot (Duponchelia fovealis), tomatenmineermot (Tuta absoluta) en de anjerbladroller (Cacoecimorpha pronubana).

Levenscyclus

Rupsen zijn vlinderlarven. Vlinders zetten hun eitjes af op een waardplant. Rupsen ontwikkelen zich sneller als het warm is. Tijdens de ontwikkeling vervelt de rups enkele malen omdat de huid niet meegroeit. Dit gebeurt vier tot vijf keer. De laatste vervelling van de rups is anders dan de voorgaande, omdat er nu een stevige pophuid is ontstaan.

Rupsen kunnen gedurende het hele jaar op allerlei plaatsen worden aangetroffen. De meeste vlindersoorten zijn als rups aanwezig tussen april en september. Rupsen zijn zeer vraatzuchtig en richten grote schade aan in vrucht- en sierteeltgewassen.

Schadebeeld

  • Vraatschade begint meestal aan de onderkant van het blad. In een later stadium worden ook vruchten en bloemen beschadigd.
  • De uitwerpselen van de rupsen leiden tot schade aan de plant.
  • Afhankelijk van de locatie van de eitjes zijn rupsen in staat om vruchten en bloemen van binnenuit te beschadigen.

© Copyright Biopol B.V. 2019.

Lukt het bestellen niet?

Vul onderstaand formulier in en wij helpen u graag

Help me bij het bestellen