•  Gratis levering > €75,-

  •  Persoonlijk advies

  •  Totaal concept

Homepage Plagen Wolluis

Wol-, en schildluis

Wol- en schildluizen veroorzaken in diverse gewassen grote schade. Door hun wasafscheiding en/of schild zijn deze insecten moeilijk bereikbaar voor een geïntegreerde gewasbescherming. Wol- en schildluizen behoren tot de Coccoidea-familie. Er is een nauwe verwantschap met de bladluis. De vrouwelijke insecten hebben geen vleugels, waardoor zij zich moeten verplaatsen via bijvoorbeeld plantmateriaal, kleding en vogels. De bekendste soorten zijn citruswolluis (Planococcus citri), kortstaartwolluis (Pseudococcus affinis), langstaartwolluis (Pseudococcus longispinus) en de orchideeënschildluis (Diaspis boisduvalii).

Levenscyclus

Wolluis: Volwassen vrouwtjes leggen tussen de 250 en 750 eieren in een wollige wasafscheiding. De crawlers zijn zeer actief en kunnen hierdoor grote afstanden afleggen in het gewas. De levenscyclus is als volgt; ei, nimfenstadia en adult. Na het afzetten van de eieren sterven de vrouwtjes. De mannetjes doorlopen een andere levenscyclus dan de vrouwtjes en zijn tevens gevleugeld.

Schildluis: Volwassen vrouwtjes leggen tussen de 50 en 500 eieren. Deze eieren leggen zij onder hun schild. Dit maakt de bereikbaarheid voor bestrijding lastig. De levenscyclus is als volgt; ei, nimfenstadia en adult. De mannetjes doorlopen een andere levenscyclus dan de vrouwtjes; ei, nimfenstadia, prepop, pop en adult.

Schadebeeld

  • Door de zuigende werking van deze insecten worden grote hoeveelheden plantsap aan het gewas onttrokken. Dit remt de groeiontwikkeling.
  • Bepaalde wolluissoorten kunnen virussen en bacteriën overbrengen.
  • De sierwaarde (vooral in siergewassen) kan worden gereduceerd.

© Copyright Biopol B.V. 2019.

Lukt het bestellen niet?

Vul onderstaand formulier in en wij helpen u graag

Help me bij het bestellen